Het dossier rond camping Fauwater is erg complex. Donderdagvoormiddag werden er zelfs in het Vlaams Parlement vragen over de actie rond de camping gesteld. Ondertussen werden ook de eerste conformiteitsattesten voor de nutsleidingen afgeleverd.

1. Vlaams Parlement

Deze voormiddag werd Vlaams minister bevoegd voor Wonen, Freya Van den Bossche, in het Vlaams Parlement n.a.v. de actie van zondag 2 december in Fauwater, ondervraagd over de huisvesting van arbeidsmigranten in Vlaanderen. De minister heeft er bevestigd dat haar diensten op Fauwater hebben vastgesteld dat de "veiligheid en de gezondheid ernstig in gevaar " was. En ook werd haar melding gemaakt van "veiligheidsrisico's die noopten tot herhuisvesting".

2. Raad van State

Dinsdag hebben de advocaten van beide partijen gepleit. Vandaag heeft de Raad een arrest geveld met als beslissing: “De Raad van State schorst met ingang van maandag 17 december 2012 de tenuitvoerlegging van de beslissingen van 3 december 2012 van de burgemeester van de gemeente Kasterlee om onmiddellijk de elektriciteitstoevoer, respectievelijk gastoevoer naar het terrein en de chalets van camping Fauwater, Lichtaartsebaan 52 te Kasterlee af te sluiten”.

Dit betekent concreet dat de beide beslissingen thans van kracht en uitvoerbaar zijn. De gemeente Kasterlee beraadt zich thans met haar diensten en raadsman over het 19 pagina’s tellende arrest en over de te volgen stappen. Burgemeester Ward Kennes wijst nogmaals op het onderscheid tussen de beslissingen van 3 december en mogelijke latere repressieve beslissingen op basis van de op 2 december gedane vaststellingen. De in de burgemeestersbeslissingen genomen maatregelen om gas- en elektriciteitstoevoer af te sluiten, zijn geen sanctie maar enkel preventieve maatregelen om ongevallen en rampen te voorkomen.

3. Op het terrein

Na enkele dagen van noeste arbeid aan de gasleidingen in chaletpark Fauwater, werden deze week de eerste lekdichtheidsattesten bezorgd en woensdag 12 december ook het allereerste conformiteitsattest - dat de wetgeving oplegt en wordt afgeleverd door een onafhankelijk keuringsorganisme – voor de chalets 1-22. Aangezien de burgemeestersbeslissing tot afsluiting van gas en elektriciteit geen sanctie is maar een preventieve maatregel, worden de nutsleidingen op het terrein systematisch ontzegeld en vrijgegeven naarmate er officiële keuringsattesten binnenkomen.

Voor het elektriciteitsnetwerk – er werd acuut elektrocutie gevaar vastgesteld naast zeer vele defecten – is tot op heden geen enkel conformiteitsattest voorgelegd. Elke dag dat deze attesten langer op zich laten wachten, is voor burgemeester Ward Kennes een illustratie van de onveilige situatie die door meerdere deskundige diensten werd vastgesteld.

persbericht: Ward Kennes, burgemeester Kasterlee